- Produkty
- Bezlaktózové potraviny
Filter
- 8
- 5
- 8
Bezlaktózové potraviny
Laktózová intolerancia dnes trápi veľkú časť populácie. Okrem toho, že obmedzuje naše stravovacie návyky, tiež dokáže výrazne zredukovať aj množstvo potravín na chudnutie. Preto, ak chcete schudnúť, no zároveň vás trápi intolerancia na laktózu, či iná potravinová alergia, môže byť tento proces náročný. Nie však s NutriFood či s NutriFood Keto.
Bezlaktózová diéta NutriFood Keto
Bezlaktózové potraviny NutriFood Keto majú dokonalú chuť i nutričné hodnoty, ale sú bez laktózy. Vaše telo však i napriek tomu dostane dostatočné množstvo bielkovín, ktoré sú potrebné pre zdravý rast svalov a zároveň vaša laktózová intolerancia zostane pod kontrolou.
Potraviny bez laktózy
Okrem toho, že sú potraviny na chudnutie NutriFood Keto bohatým zdrojom zdravých bielkovín európskeho pôvodu, obsahujú tiež znížené množstvo tukov i sacharidov. Počas ich konzumácie prijme vaše telo minimum cukrov a preto začne čerpať energiu z vlastných uložených tukov. Tento proces sa nazýva ketóza a je to základný predpoklad pre zdravé a rýchle chudnutie pri keto diéte.
Naozaj vás trápi potravinová alergia či intolerancia? Skúste test.
Ak sa aj vy denne pýtate túto otázku, potom odporúčame náš intoleračný program, ktorý vám prinesie odpovede. Príznaky laktózovej intolerancie sú mnohokrát nepresné a často ich možno zameniť i za bežné zdravotné problémy. Medzi hlavné prejavy patrí:
- Nevoľnosť
- Hnačka
- Bolesť brucha
- Plynatosť a nadúvanie
- Pocit plného brucha
Potravinová intolerancia či potravinová alergia?
Laktózová intolerancia, podobne ako alergia, môže byť prehnaná reakcia na určitú zložku potraviny. Na rozdiel od potravinovej alergie (ktorú spúšťa imunitný systém) potravinová intolerancia je reakciou tráviaceho systému, a preto nedochádza k vytváraniu protilátok. Ide teda o problém s trávením, možno pre nedostatok nejakého enzýmu alebo preto, že telo nedokáže spracovať chemické látky v určitej potravine. Alergia na potraviny je spôsobená IgE protilátkami, potravinová intolerancia inými typmi protilátok napr. IgG, IgA.
Laktózová intolerancia – čo to je?
Intolerancia laktózy je enzymatická porucha, pri ktorej v ľudskom tele chýba alebo nefunguje enzým laktáza. Je vhodné konzumovať kyslomliečne výrobky, acidofilné mlieka, zakysané mlieka, cmary, ktoré obsahujú probiotické baktérie, ktoré pomáhajú štiepiť laktózu. V strave dojčiat sa odporúča vysadiť aj materské mlieko, ktoré môže spôsobovať problémy a používať bezlaktózové formule.
Laktóza má základný vplyv na vývin mozgu, zlepšuje vstrebávanie minerálnych látok a tiež stimuluje rast bifidobaktérií v čreve. Pri nedostatku enzýmu laktáza dochádza k tráviacim problémom a poruche trávenia. Tento enzým (laktáza) štiepi mliečny cukor (laktózu) na dva jednoduché cukry, glukózu a galaktózu. Laktóza, ktorá nie je rozštiepená v tenkom čreve, sa presúva do hrubého čreva, kde sťahuje so sebou minerálne látky a vodu. V čreve sa začnú tvoriť plyny a kyseliny, práve ktoré zapríčiňujú tráviace problémy.
Laktózu obsahujú všetky živočíšne mlieka, ale aj všetky mliečne výrobky vo všetkých formách. Naopak riziko pre vás nepredstavuje: mliečna bielkovina, kyselina mliečna a baktérie kyseliny mliečnej.
Liečba laktózovej intolerancie
Liečbou deficitu laktázy je eliminačná diéta laktózy v strave. V strave dojčiat sa odporúča vysadiť aj materské mlieko, ktoré môže spôsobovať problémy, a používať bezlaktózové formule. Dospelí, ktorí majú zachovanú individuálnu schopnosť štiepiť laktózu, sú schopní individuálne tolerovať množstvo laktózy, preto nie je potrebné úplne mliečne výrobky vylúčiť. V prípade preukázania intolerancie na laktózu je možné používať niektoré farmaceutické výrobky, ktoré obsahujú enzým laktázy. Vyrábajú sa vo forme tabliet alebo kvapiek. Tablety sú určené na priamu spotrebu a štiepia laktózu priamo v tele. Kvapky sa zase pridávajú napríklad do mlieka a štiepia tak laktózu ešte pred samotnou konzumáciou.
Napriek tomu, že je pre ľudí trpiacich intoleranciou na laktózu, mlieko a s ním spojené výrobky skôr nepriateľom, prináša nášmu telu i mnoho pozitív, a to najmä minerálne látky a vitamíny, potrebné pre zdravý vývoj kostí a zubov a v neposlednom rade aj už spomínané bielkoviny. Preto je vhodné pri laktózovej intolerancii myslieť i na doplnenie týchto prospešných látok.
Zobrazených 1–12 z 17 výsledkov